ADR, tehlikeli maddelerin karayolu ile uluslararası taşımacılığına ilişkin Avrupa anlaşmasıdır.
Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM-AEK, UNECE)) İç Ulaştırma Komitesi tarafından yayınlanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nde, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü ADR’ye ilişkin yönetmeliğini düzenleme hususunda yetkilendirilmiştir.
Kimler ADR’ye taraf ülkelerdir?
Belçika, Fransa, İtalya, Hollanda, Portekiz, İngiltere, Almanya, Lüksemburg, İsviçre, İspanya, Avusturya, İsveç, Polonya, Norveç, Finlandiya, Macaristan, Danimarka, Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan, Beyaz Rusya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Rusya, Romanya, Lihtenştayn, Bulgaristan, Litvanya, Letonya, Estonya, Makedonya, Moldova, Ukrayna, Azerbaycan, Sırbistan, Fas, Kazakistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Arnavutluk, İrlanda, Karadağ, Malta, Tunus, Andora, Türkiye, Tacikistan
ADR’ye dair:
- ADR iki kısımdan oluşur; ek A ve Ek B. Ek A (ilk 7 kısım), tehlikeli mallar ve taşımacılığına ilişkin genel hükümleri içerir. Ek B (8. ve 9. Kısımlar) ise karayollarına özel hükümleri içerir.
- ADR tek yılların Ocak ayında yenilenir ve Ocak-Haziran ayları arasında geçiş aşaması olur.
- Her işletme, tehlikeli malların karayolları ile taşıması, bununla ilgili olarak ambalajlanması, yüklenmesi ve doldurma ile boşaltma işlemlerinde kişilerin, mülklerin ve çevrenin korunması için riskleri azaltma konusunda yardımdan sorumlu olarak bir ya da daha fazla güvenlik danışmanı atar. (ADR 1.8.3.1)
Tehlikeli mal nedir?
Taşınması ADR tarafından yasaklanmış ya da koşullandırılmış madde ve nesnelerdir.
IMDG kodu nedir?
Uluslararası Denizcilik Tehlikeli Mallar Kanunnamesidir. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından 1974’te Londra’da yayınlanmıştır.
RID nedir?
Tehlikeli malların demiryolları ile uluslararası taşımacılığına ilişkin düzenlemelerdir.